grzyb soplówka jeżowata - lion's mane

Muchomor dla dobrych ludzi
Zrobiony fabrycznie
na dobre
ludzie z dobrymi intencjami

Soplówka jeżowata - grzyb nootropowy

Grzyb soplówka jeżowata (Lions mane)

Grzyb jeżówka grzebieniasta - unikalny już samym swoim wyglądem - miękkie owocowe ciało z wiszącymi w dół kępkami kolców, przypominające nie tyle grzyb, co niezwykłe stworzenie. Jest nazywany "głową małpy", "lwim grzybem", "grzybowym klusecznikiem" i nawet "dziadkowatą brodą".

Jednym z najcenniejszych właściwości jeżówki jest jej zdolność do regeneracji i wzmacniania uszkodzonych połączeń nerwowych. To z kolei sprzyja ostryemu spostrzeganiu tego, co się dzieje, poprawie zdolności do abstrakcyjnego myślenia twórczego i poprawie nastroju. Innymi słowy, jeżówka przyniesie do życia wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć sukces w każdym przedsięwzięciu. Spożywanie grzyba jeżówki grzebieniastej pomaga odświeżyć twoje umysłowe zasoby.

W rezultacie otrzymujesz gwarancję:
  • Przypływ życiowej energii i witalności
  • Poprawę pamięci
  • Zwiększenie szybkości reakcji
  • Optymalizację koncentracji
  • Wspaniały nastrój
Unikalność grzyba jeżówka grzebieniasta wynika właśnie z jego zdolności do regeneracji komórek nerwowych. Obecnie żadne inne preparaty nie posiadają takiej możliwości.

Jednocześnie udowodnione zdolności jeżówki grzebieniastej obejmują:
  • Stymulowanie tworzenia mieliny
  • Regenerację włókien nerwowych
  • Stymulowanie wzrostu tkanek nerwowych
  • Korzystny wpływ na wzrost i rozwój komórek nerwowych
  • Formowanie sieci neuronowych
  • Regenerację uszkodzonych nerwów
  • Optymalizację przewodzenia sygnałów przez włókna nerwowe
  • Ochronę komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym
Przy tym stymulacja zachodzi bez żadnych patologicznych czy toksycznych efektów.

Zawartość korzystnych substancji w jeżówce grzebieniastej obejmuje:
  • Hericynony
  • Erinaciny
  • Cytrynian
  • Polisacharydy (beta-glukan)

To właśnie w jeżówce grzebieniastej znajdują się substancje, które stymulują procesy wzrostu i regeneracji błon neuronów oraz samych włókien nerwowych. Są to tzw. czynniki wzrostu regulacyjnego.
  • Chronią aksony przed działaniem mechanicznym
  • Izolują impulsy nerwowe i przyspieszają przekazywane przez nie sygnały
  • Zapewniają jakość przewodzenia impulsów nerwowych w połączeniach neuronowych w mózgu oraz nerwach obwodowych
  • Wspomagają przekazywanie impulsu do synaps - miejsc łączenia między neuronami lub komórką odbierającą sygnał a neuronem.

Różne nazwy grzyba:

  • Heriitsium (heriitsium) czesane
  • Pompon (Pom-Pom blanc)
  • Grzywa lwa (lion's mane)
  • Istnieje japońska nazwa „yamabushitake”
  • Inna nazwa „głowa małpy” - z chińskiego tłumaczenia „houtougu”

Aby zamówić grzyb jeżówka grzebieniasta, prosimy o kontakt telefoniczny! Na naszej stronie internetowej znajdują się zdjęcia gotowych produktów z szczegółowym opisem, możesz wybrać to, co ci odpowiada.
Grzyb jeżówka grzebieniasta - walka z nowotworami

Czy kiedykolwiek widziałeś grzyby, które swoim wyglądem przypominają głowę lwa? Czy wraża cię to? Całkowicie bez powodu, ponieważ ten rodzaj grzyba jest skutecznie wykorzystywany do poprawy funkcjonowania mózgu, leczenia chorób nowotworowych i wielu innych terapeutycznych celów.
Jeżówka grzebieniasta należy do produktów nootropowych. To właśnie ta cecha spowodowała wykorzystanie grzyba w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wyniki kilkuletnich badań naukowych nad jego wpływem na funkcjonowanie mózgu zaskoczyły cały świat.

Według wyników jednego z badań opublikowanych w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", grzyb jeżówka grzebieniasta posiada następujące właściwości:

● antybiotyczne;
● przeciwnowotworowe;
● przeciwnadciśnieniowe;
● neuroprotekcyjne i kardioprotekcyjne;
● przeciwdziałające starzeniu się;
● przeciwcukrzycowe;
● uspokajające.

Wyróżniono również jego zdolność do poprawy funkcji poznawczych mózgu.
Wyniki są imponujące.
Niezależnie od tego, czy chcesz zapoznać się z właściwościami jeżówki tylko dla siebie, czy też planujesz poważnie uczynić grzyba częścią swojej diety, informacje na jego temat na pewno cię zaskoczą.
Czym jest grzyb jeżówka grzebieniasta?

Hericium erinaceus (łacińska nazwa jeżówka grzebieniasta) występuje na terenie Ameryki Północnej, Europy i Azji. Jednak szczególny sukces towarzyszy mu głównie w ostatnim regionie. Jego niezwykły wygląd przyczynił się do tego, że grzyb otrzymał wiele dodatkowych nazw - w Japonii nazywa się go "ямабушитаке" (yamabushitake), w Anglii "lion's mane" (lewia grzywa), a w Europie "dіdova bоrоdа" (dziadkowa broda).
Charakterystycznymi cechami jeżówki grzebieniastej są jej długie strzępki, które zwisają i osiągają długość kilku centymetrów. W przeciwieństwie do większości grzybów, w których strzępki rosną w różnych kierunkach, strzępki jeżówki, zwisając w dół, przypominają grzywę lwa lub brodę dziadka. Grzyby można spotkać pod koniec lata i jesienią na martwych lub żywych pniach drzew liściastych.
W wyniku badań przeprowadzonych na pojedynczych komórkach, zwierzętach i ludziach potwierdzono szerokie spektrum działania grzyba - przeciwzapalne, przeciwutleniające i immunomodulujące. Tradycyjna praktyka medycyny chińskiej od wieków wykorzystuje jeżówkę w celach leczniczych.


Poprawa funkcjonowania mózgu
Aktywne działanie grzyba na procesy zachodzące na poziomie komórkowym w mózgu jest najpotężniejszym i dobrze zbadanym efektem eżowika. Grzyb ma pozytywny wpływ na leczenie chorób neurodegeneracyjnych.
W artykule opublikowanym w "Międzynarodowym Czasopiśmie Medycznym Grzybów" działanie lwa grzyba jest opisywane jako stymulator wzrostu neuronów w mózgu. Przypominając sobie materiał z biologii ze starszych klas, należy zauważyć, że wzrost neuritów jest bezpośrednio zależny od wzrostu dendrytów i aksonów neuronów.
To odkrycie ma ogromne znaczenie społeczne. Przyśpieszając i wzmacniając wzrost neuritów w mózgu, medycyna może zapobiegać degeneracyjnym procesom w mózgu, chroniąc tym samym przed rozwojem choroby Parkinsona i Alzheimera.
W 2012 roku przeprowadzono bardzo ważne badanie w Malezji, które potwierdziło zdolność eżowika do regeneracji uszkodzonych komórek w przypadku urazów obwodowych nerwów. Takie urazy dotykają delikatnych tkanek między rdzeniem kręgowym a mózgiem.

W swoich eksperymentach dotyczących leczenia mózgu różnymi preparatami, naukowcy często korzystają z linii komórkowej typu PC12. Udowodniono już, że preparaty oparte na eżowiku chronią te komórki przed uszkodzeniami i znacznie wydłużają okres ich funkcjonowania. To odkrycie pomoże lekarzom opracować nowe metody zapobiegania i leczenia chorób mózgu.
Czasopismo "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" opublikowało wyniki przeprowadzonych badań na zwierzętach. Dowiedziono, że spożycie eżowika poprawia pamięć u szczurów i stymuluje ich funkcje poznawcze, działając równie skutecznie zarówno na zdrowe zwierzęta, jak i na zwierzęta z chorobą Alzheimera. Badacze zauważyli również odwrotną zależność między chorobą Alzheimera a jeżyną - spożywanie grzyba znacząco zmniejsza objawy choroby u zwierząt.
Z kolei w czasopiśmie "Phytoterapy Research" opublikowano badania dotyczące metod zwalczania umiarkowanych zaburzeń poznawczych u ludzi. Dobrowolcy przez 8 lub 16 tygodni spożywali suplementy z eżowika grzebieniastego, co znacznie poprawiło ich stan. Niestety, po odstawieniu preparatu efekt zanikał.
Chorobę niedokrwienną mózgu medycy wiążą z niewystarczającym krążeniem krwi, co prowadzi do uszkodzenia neuronów w mózgu. W laboratorium w Tajwanie przeprowadzono badania laboratoryjne dotyczące lwa grzyba, w wyniku których grzyb wykazał zdolność zapobiegania takim uszkodzeniom.

W czasopiśmie "Journal of Translational" opublikowano wstępne badania dotyczące udzielania eżowikowi grzebieniastemu efektu ochronnego w kontekście zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona. Na podstawie wyników badań na zwierzętach stało się oczywiste, że grzyb pełni funkcję ochronną. Pomimo tego, że wpływ grzyba na ludzki organizm jest nadal niewystarczająco zbadany, pozytywny wpływ eżowika na komórki mózgu jest oczywisty.

Ochrona przed nowotworami
Według naukowców, oczywista jest skuteczność eżowika grzebieniastego w leczeniu nowotworów oraz spowalnianiu ich rozwoju. Suplementy diety zawierające ten grzyb opóźniają rozwój białaczki oraz nowotworów takich organów jak:
  • żołądek,
  • płuca,
  • szyjka macicy,
  • wątroba,
  • jelito grube,
  • gruczoł piersiowy.
Południowokoreańscy naukowcy potwierdzili swoje przypuszczenia dotyczące zdolności preparatów z eżowika do znacznego zmniejszenia liczby komórek białaczki we krwi. Na Wydziale Biotechnologii Molekularnej Uniwersytetu Ajou w Korei Południowej naukowcy odkryli, że składniki i suplementy diety zawierające grzyba grzebieniastego wykazują znaczny efekt w leczeniu białaczki.
"Miedzynarodowy Journal of Biological Macromolecules" opublikował naukową pracę, w której opisano pozytywny wpływ eżowika grzebieniastego na raka żołądka. Ten grzyb:
  • zatrzymuje cykl komórkowy,
  • wywołuje śmierć komórek rakowych.
W ten sposób badania in vitro potwierdziły, że HEG-5 skutecznie zwalcza nowotwory żołądka.

Czasopisma "Kaohsiung Journal of Medical Sciences" i "Journal of Natural Product" opublikowały wyniki badań potwierdzające doskonałe wyniki grzyba zębatego w leczeniu nowotworów płuc. Prawie w tym samym czasie czasopisma "Journal of Biotechnology and Biotechnology" oraz "Journal of Ethnopharmacology" opublikowały wyniki badań potwierdzające skuteczność tego grzyba w leczeniu raka piersi, jelita grubego i innych rodzajów nowotworów.
Wyniki wielu badań potwierdzają skuteczność grzyba zębatego w leczeniu różnych rodzajów nowotworów. Niestety, obecnie brakuje jeszcze wielu takich badań.

Zauważono, że najczęstsze przerzuty nowotworowe z jelita grubego występują w płucach. Stopień zaawansowania przerzutów poza pierwotne miejsce nowotworu nazywany jest stadium IV. W Korei Południowej przeprowadzono badania na szczurach, w których podawano ekstrakt z grzyba zębatego. Zaobserwowano znaczne spowolnienie rozprzestrzeniania się przerzutów w płucach u tych zwierząt. Wyniki były zadziwiające, osiągając od 66% do 69%. Warto zauważyć, że zarówno alkoholowy, jak i wodny ekstrakt grzyba zębatego działają równie skutecznie.

Jeżyna wspierająca układ krwionośny i sercowo-naczyniowy

Badania laboratoryjne potwierdziły pozytywne efekty ekstraktu z grzyba zębatego w leczeniu chorób serca. Grzyb ten zapobiega ich rozwojowi. Należy zauważyć następujące właściwości eżowika:
● zdolność kontrolowania poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i jednocześnie zwiększania poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL);
● obniżenie poziomu triglicerydów we krwi, które są pierwszymi objawami chorób serca.
Skrzepy krwi mogą powodować niedostateczne ukrwienie, co z kolei może prowadzić do udaru. Innym powodem udaru może być tak poważne uszkodzenie naczyń krwionośnych jak miażdżyca. W japońskim Uniwersytecie Tohoku na Wydziale Sygnalizacji Komórkowej (Wyższa Szkoła Farmakologii) przeprowadzono badania, które potwierdziły zdolność ekstraktu z eżowika do zapobiegania powstawaniu skrzepów krwi i tym samym znacznie zmniejszają ryzyko udaru.

Wpływ jeżyny czesanej na przewód pokarmowy

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, grzyb zębaty wykazuje pozytywne rezultaty w leczeniu i regeneracji przewodu pokarmowego. Według wyników licznych badań, spożywanie ekstraktu z tego grzyba zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka.
Na Uniwersytecie Malezji (Centrum Badań nad Grzybami) przeprowadzono badania na zwierzętach. Ich wyniki potwierdziły geroprotekcyjne działanie biologicznie aktywnych składników grzyba zębatego u szczurów. Potwierdza to również badania chińskich naukowców, które można znaleźć w "Międzynarodowym Czasopiśmie Grzybów Leczniczych". W związku z tym jest oczywiste, że grzyb zębaty istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju zapalenia żołądka, zapalnych schorzeń przewodu pokarmowego, a u osób cierpiących na te choroby znacznie łagodzi objawy ich objawów.

Usuwanie procesów zapalnych

Środki ludowej medycyny oferują wiele metod profilaktyki i leczenia procesów zapalnych. Medycyna konwencjonalna aktywnie prowadzi badania w celu opracowania nowych metod leczenia, w tym badania nad grzybami.
W 2015 roku przeprowadzono badania w Japonii, które wykazały, że grzyb zębaty jest skuteczny w łagodzeniu procesów zapalnych w tkankach tłuszczowych. Jest to odkrycie o ogromnym znaczeniu. To właśnie zapalenie tkanki tłuszczowej jest katalizatorem występowania zespołu metabolicznego, który z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, udaru i chorób serca.
Najbardziej patogenną bakterią jest uważana H.Pylori. Jest ona jednocześnie niebezpieczna i podstępna. U niektórych osób nie powoduje żadnych zmian w organizmie. Jednak przenikając do organizmu innych, staje się przyczyną poważnych patologii, w tym chorób wrzodowych jelita i żołądka.
Eżowik jako potężny przeciwutleniacz
Ochronę ludzkiego organizmu przed różnymi chorobami i przyniesienie mu korzyści można osiągnąć poprzez walkę z wolnymi rodnikami, które znajdują się w nim i są uznawane za szkodliwe. Grzyby zębate zawierają cząsteczki przeciwutleniaczy, które radzą sobie z oksydacyjnym stresem wywołanym szkodliwym wpływem czynników środowiskowych. Odpowiednie korzyści z przeciwutleniaczy w procesie gojenia się ran również zostały udowodnione w badaniach na szczurach przeprowadzonych w Malezji. Spożycie płynnego ekstraktu przyspieszyło gojenie organizmu po różnego rodzaju urazach.

Ponadto, przeciwutleniacze mogą:
  • Spowalniać starzenie się komórek skóry.
  • Chronić wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmiernym spożyciem alkoholu.
  • Chronić przed rozwojem osteoporozy.

Poprawa odporności, samopoczucia i zdrowia psychicznego
Poprawa samopoczucia po spożyciu ekstraktu z jeżowca grzebieniastego charakteryzuje się głębokim snem i zmniejszeniem objawów zaburzeń psychicznych. Przeprowadzone badania na myszach dowiodły, że polisacharydy zawarte w jeżowcach radzą sobie z apatią. Na Wydziale Nauk Agroekologicznych Uniwersytetu Kyushu na Wydziale Rolnictwa dowiedziono zdolność ekstraktu z jeżowca do stabilizowania i regulowania rytmu dobowego. To niezwykle ważne odkrycie dla grupy osób o wysokim ryzyku demencji.

Dla zbadania wpływu jeżowca grzebieniastego na depresję i lęk przeprowadzono osobne badanie, w którym wzięło udział 30 ochotniczek. Po miesięcznym spożywaniu ekstraktu z grzyba zauważono u nich zmniejszenie objawów lękowych i depresyjnych. Oznacza to, że jeżowik może stymulować wzrost i rozwój czynnika wzrostu nerwów (NGF).

Przeprowadzone badania na myszach laboratoryjnych wykazały, że polisacharydy zawarte w grzybie poprawiają funkcjonowanie ludzkiego układu immunologicznego. To z kolei pomaga organizmowi radzić sobie z infekcjami.
Korzyść jeżowika w przypadku cukrzycy
W 2013 roku przeprowadzono badania na zwierzętach, które potwierdziły, że podawanie ekstraktu z jeżowca grzebieniastego normalizuje poziom glukozy we krwi, a zawarte w nim antyoksydanty łagodzą ból związany z neuropatią cukrzycową.

Właściwości odżywcze jeżowca grzebieniastego
Masaowe zastosowanie jeżowca grzebieniastego jest bardzo ograniczone. W wyniku tego trudno obecnie dokładnie ocenić rzeczywisty zakres i spektrum jego działania. Jednak już teraz wiadomo, że 84 gramy grzyba - jedna porcja - zawierają:
● 2 gramy białka,
● 3 gramy węglowodanów,
● 20 kalorii.
Według naukowców jeżowcówka zawiera od razu 32 biologicznie aktywne składniki. Niemniej jednak nie jest dokładnie znana zawartość witamin i minerałów w grzybie. Uważa się, że zawiera żelazo, selen, cynk i potas. Ta niepewność wynika głównie z faktu, że większość badań nad jeżowcem koncentrowała się na badaniu jego polisacharydów - złożonych węglowodanów, takich jak glukozę.
Na przykład, w jeżowcu grzebieniastym znajduje się najbardziej złożony polisacharyd, beta-glukan. Naukowcy przypisują mu takie właściwości jak stymulacja odpowiedzi immunologicznej i ochrona układu sercowo-naczyniowego.


Zastosowanie w medycynie tradycyjnej
W większości krajów Azji jeżowiec grzebieniasty od wielu wieków jest stosowany nie tylko jako produkt spożywczy, ale także jako lek. W ostatnich dziesięcioleciach terapeutyczne właściwości grzyba oraz jego sukcesy w ratowaniu ludzi przed chorobami neurodegeneracyjnymi przyczyniły się do wzrostu popularności jeżowca grzebieniastego wśród przedstawicieli medycyny konwencjonalnej, którzy rozpoczęli liczne badania nad tym grzybem.

Jednocześnie mieszkańcy wschodnich krajów wciąż nazywają jeżowca grzebieniastego rośliną duchową. Uważa się, że te grzyby potrafią obdarzyć człowieka siłą duchową i długowiecznością. W czasopiśmie "Journal of Restorative Medicine" opublikowano tradycyjną praktykę chińskiej i japońskiej medycyny dotyczącą wykorzystania grzyba jako:
● składnika przeciwnowotworowego;
● stabilizatora funkcji układu pokarmowego;
● środka wzmacniającego śledzionę.
Tradycyjna medycyna wschodnia uznaje, że jeżowiec grzebieniasty jest korzystny dla pięciu organów człowieka, a mianowicie:
● serca;
● płuc;
● nerek;
● wątroby;
● śledziony.

Ponadto ekstrakt z grzybów normalizuje trawienie, dodaje organizmowi wigoru i przypływu energii witalnej. Dodatkowo za pomocą lwiej grzywy w Chinach usuwane są objawy braku sił witalnych (niedobór Qi). Jest również stosowany do zwalczania bezsenności i osłabienia, pomaga przywrócić system nerwowy dotknięty chorobami.


Wzajemny związek między reishi a grzybem kolczastym jest dość znaczny.
Oba te grzyby mają wiele cech wspólnych. Są obydwa stosowane w walce z stresem oksydacyjnym i wzmacniają odporność. Aktywnie wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie Chin i Japonii.
Jednocześnie grzyb reishi znany jest z wyraźnych właściwości neuroprotekcyjnych. Stymuluje rozwój neuronów, które odgrywają kluczową rolę w redukcji procesów zapalnych oraz formowaniu neuronów i ich sieci. Dodatkowo ten grzyb wzmacnia zdrowie poznawcze.
W medycynie chińskiej i japońskiej grzyb kolczasty skutecznie stosowany jest w walce z chorobami centralnego układu nerwowego. Uważa się, że łagodzi objawy syndromu Qi i przywraca życiową energię. Spożycie tego grzyba zalecane jest pacjentom z objawami choroby Alzheimera i Parkinsona. Jest również rekomendowany w przypadku bezsenności, stanów depresyjnych oraz zaburzeń poznawczych.

Podobnie jak jeżyna, grzyb reishi ma oczywiste właściwości lecznicze. Jego właściwości określa się jako:

● środek przeciwzapalny;

● immunostymulujące.

W Chinach reishi jest używane do zwalczania stresorów w celu oczyszczenia umysłu. Ten grzyb jest uważany za adaptogen. Reishi zawiera również polisacharydy, które zapewniają grzybowi właściwości przeciwnowotworowe



Jak używać i gdzie kupić
Jeszcze niedawno mieszkańcom krajów europejskich trudno było znaleźć grzyb kolczasty w sprzedaży. Czasami rzadko można go było spotkać w sklepach z kuchnią wschodnią. Obecnie Europejczycy mają dwie opcje, jak zdobyć te lecznicze grzyby:
  1. Kup nasiona online i samodzielnie uprawiaj grzyby. Jeśli planujesz później przygotowywać z nich potrawy dla całej rodziny, zwróć uwagę, że mają one dość silny smak przypominający owoce morza i doskonale komponują się z świeżymi warzywami, brązowym ryżem lub kuskusem. Smak doskonale pasuje do papryki i cebuli.
  2. Kup gotowy suplement diety, ale upewnij się wcześniej o jakości produktu.

Przepis na przygotowanie
Jeśli udało ci się zdobyć świeże, dojrzałe grzyby kolczaste, postępuj zgodnie z przepisem, aby zachować ich smakowe walory. Etapy przygotowania grzyba są następujące:
  1. Wyczyść grzyba z brudu.
  2. Odcinaj tę część grzyba, która miała kontakt z drzewem podczas wzrostu.
  3. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  4. Smaż grzyby na patelni aż do utworzenia chrupiącej skorupki.
  5. Sprawdź, czy z grzybów wyparowała cała woda.
  6. Podczas smażenia grzybów zwróć uwagę, kiedy zaczną ciemnieć. Wtedy dodaj do nich olej.
Możesz użyć oleju roślinnego, oliwy z oliwek lub roztopionego masła. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać cebulę, czosnek lub warzywa według uznania. Jeśli przygotowujesz krewetki, dodaj do grzybów te same składniki, które dodawałeś do krewetek. Oba te produkty są praktycznie analogiczne pod względem smaku. Możesz również przygotować wegańskie ceviche z malin, a grzyby nadadzą mu niezwykły, ale przyjemny rybi smak. Smaż grzyby, aż zmienią kolor na brązowo-złoty.


Zalecane dawki
Suplementy diety zawierające ekstrakt z grzyba kolczastego są stosowane w celu wspierania funkcji poznawczych organizmu i wzmacniania ogólnego układu odpornościowego. Suplementy z grzybem kolczastym są dostępne w postaci kapsułek, proszku lub ekstraktu. Można je kupić w wielu aptekach lub zamówić online.
Owoc jeżyny może być jedynym składnikiem w ekstrakcie stosowanym do normalizacji aktywności mózgu lub pełnić rolę dodatkowego składnika w połączeniu z cordyceps, żeń-szeniem, żeń-szeniem i reishi.
Przed rozpoczęciem przyjmowania grzyba kolczastego koniecznie zapoznaj się z zalecanym dawkowaniem podanym na opakowaniu i nigdy nie przekraczaj go. Producenci najczęściej zalecają przyjmowanie od 300 do 3000 mg, 1-3 razy dziennie. Jeśli chcesz wykluczyć ryzyko niepożądanej reakcji organizmu na składniki suplementu, zacznij od najniższej dawki, stopniowo ją zwiększając. Reakcje alergiczne, takie jak wysypka lub swędzenie, oraz zaburzenia trawienne są bardzo rzadkie. Jeśli doświadczasz takich objawów, natychmiast przestań przyjmować suplement.


Historyczne tło
W krajach azjatyckich grzyb jeżowik grzebieniasty był aktywnie wykorzystywany w połączeniu z innymi składnikami pochodzenia roślinnego do poprawy ogólnego stanu zdrowia i wzmacniania odporności. Z jego pomocą leczono wiele chorób. Dla buddyjskich mnichów ten grzyb był źródłem mistycznej mocy. Medycyna ludowa stosuje ten grzyb w celach leczniczych od wielu wieków.
Japońska nazwa jeżowika to "yamabushitake". Uważa się, że jest ona bezpośrednio związana z ubiorem pustelników, którzy są buddyjskimi mnichami. Ich strój nazywany był "suzukake" i szyto go z długich pasków futrzanych. Innymi słowy, zewnętrzny wygląd stroju rzeczywiście przypomina jeżowika. Według informacji uzyskanych z niektórych historycznych źródeł, wcześniej jeżowiki mogli spożywać wyłącznie przedstawiciele rodzin królewskich.

Ryzyko skutków ubocznych

Ten grzyb uważany jest za całkowicie bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Badania potwierdzają jego nietoksyczność nawet przy spożywaniu w nieograniczonych ilościach przez wiele lat.
Jednak bardzo rzadko zdarzają się doniesienia o skutkach ubocznych związanych ze spożywaniem jeżowika. Dotyczą one zespołu niewydolności oddechowej i kontaktowego zapalenia skóry. Jeszcze rzadziej spożywanie jeżowika może powodować obrzęk warg, swędzenie i pieczenie, trudności w oddychaniu. W przypadku wystąpienia tych objawów konieczna jest natychmiastowa pomoc medyczna.

Na zakończenie warto podsumować najważniejsze i oczywiste fakty dotyczące jeżowika grzebieniastego:
✔ Ten grzyb jest jadalny.
✔ Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji.
✔ Przez tysiąclecia był stosowany jako leczniczy środek w chińskich praktykach ludowych i tradycyjnej medycynie chińskiej.
✔ Korzystne właściwości grzyba wynikają z obecności w jego składzie polisacharydów i innych korzystnych składników.
✔ Najbardziej wyjątkową cechą grzyba jest jego zdolność do zwalczania nowotworów i zaburzeń neurodegeneracyjnych.
✔ Jeżowik wspomaga układ sercowo-naczyniowy, redukuje procesy zapalne w układzie trawiennym, łagodzi stres oksydacyjny, hamuje rozwój cukrzycy, normalizuje stan psychiczny i wzmacnia układ odpornościowy.
Niestety wielu użytkowników smuci fakt, że tego grzyba nie można nabyć w najbliższym supermarkecie. Jednak nie warto się zasmucać, ponieważ jeżowika grzebieniastego można zakupić online lub uprawiać w warunkach domowych, kupując nasiona przez internet. Dostępne są również gotowe do spożycia suplementy diety zawierające ekstrakt z jeżowika.

Soplówka jeżowata (Lwia grzywa)

Jak pracujemy
Zamówienie
Wysyłka następnego dnia
Odbiór towarów
Wynik przyjmowania
O PROJEKCIE
muchomor guru
Witam, nazywam się Ed!
To jest moja strona internetowa i tutaj sprzedaję muchomory do mikrodozowania. Bardzo się cieszę, że biorę udział w tym procesie, bo wiem na pewno, że korzyści płynące z muchomorów dla ludzi są realne i oczywiste :)
Muchomor czerwony na Ukrainie jest całkowicie legalny i można go bezpiecznie używać bez obaw o naruszenie prawa. Zawsze osobiście ściśle monitoruję jakość grzybów. Przyznam szczerze, że sam nie zbieram muchomorów, jednak osobiście znam wszystkich grzybiarzy, którzy udają się na ciche polowanie na lecznicze muchomory.
Dokładnie kontroluję również wszystkie etapy czyszczenia i suszenia pieczarek. Oczywiście minimalna ilość piasku na czapkach pozostaje nawet po obróbce, ale staramy się, aby ta liczba była minimalna.
Suszone pieczarki pakujemy w woreczki strunowe. Podczas procesu pakowania dbamy o to, aby całe powietrze zostało w jak największym stopniu usunięte. Wcześniej próbowaliśmy używać odkurzacza, ale szczerze mówiąc, wygląd takich grzybów był, cóż, zupełnie nie do zaprezentowania. Dlatego wyłączyliśmy dla siebie taki sposób pakowania.
Z sukcesem zrealizowano już liczne wysyłki za granicę. Z wyjątkiem Mołdawii, pieczarki z powodzeniem dostarczane są do wszystkich krajów.
Myślę, że spodoba Ci się współpraca :) Do zobaczenia wkrótce!
Naklejki na telegram
Pytania i odpowiedzi
Szczegóły można znaleźć pod linkiem