Badania naukowe potwierdziły obecność wysokiej aktywności przeciwutleniającej w cząsteczkach jeża czesanego. Dzięki temu grzyb ma zdolność zapobiegania i łagodzenia stresu otrzymywanego przez organizm w wyniku procesów oksydacyjnych.
Silne właściwości przeciwutleniające grzyba wykorzystywane są do terapeutycznego działania układu sercowo-naczyniowego, zapobiegania rozwojowi nowotworów i poprawy zdrowia poznawczego. Jest oczywiste, że grzyb przynosi ogromne korzyści dla ludzkiego organizmu.
Właściwości przeciwutleniające jeża czesanego, potwierdzone szeregiem badań naukowych, zostały z powodzeniem wykorzystane w:
Przypomnijmy, że stres oksydacyjny może być wywołany takimi czynnikami jak:
Pomimo powszechnego przekonania, że naprawa komórek nerwowych nie jest możliwa, badania sugerują, że jeżowiec może pomóc w naprawie uszkodzonych nerwów, a także stymulować wzrost nowych, zdrowych neuronów. Stosowanie jeżyny czubatej okazało się skuteczne w walce z neuropatią.
Podobne produkty