Grzyb grzebieniowy ma wyjątkowe cechy, które czynią go sławnym i łatwo rozpoznawalnym grzybem. Jego wygląd bardzo różni się od innych grzybów i przypomina białe grudki pokryte miękkimi igłami. Te kolce naprawdę nadają mu wygląd jeża.
Ten rodzaj grzybów może aktywować i prowokować mikroflorę przewodu pokarmowego. To z kolei pomaga we wzmocnieniu odporności. Niektórzy eksperci są skłonni wierzyć, że jeż czesany jest w stanie stymulować tzw. Leukocyty odpornościowe.
Wciąż nie wiadomo, w jaki sposób dokładnie jeż wspomaga układ odpornościowy. Naukowcy nie prześledzili jeszcze całego mechanizmu działania grzyba. Jedno jest pewne – grzyb może być doskonałym dodatkiem w kwestiach wzmacniania układu odpornościowego i działa jak dobry sen, zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność fizyczna.
Grzyb zawiera dużą liczbę pierwiastków korzystnych dla organizmu ludzkiego. Pomiędzy nimi:
Wszystkie te związki są nierozerwalnie związane z rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, w tym chorób Parkinsona i Alzheimera. Erinacyny i hericenony, aktywne składniki biologiczne zawarte w jeżu czesanym, mogą stymulować czynniki sprzyjające wzrostowi komórek nerwowych. To właśnie sprawia, że grzyb ten jest nieocenionym pomocnikiem w rozwoju i funkcjonowaniu neuronów.
Jeż czesany jest rzeczywiście cennym zasobem dla opracowywania żywności i leków. Współczesne badania mają na celu zbadanie właściwości aktywnych składników aktywnych tego grzyba i ich wpływu na działanie funkcji organizmu człowieka.