Być może już słyszałeś, że nazywany jest Lwią Grzywą. I rzeczywiście, ten grzyb z gór Azji Południowo-Wschodniej przypomina lwią grzywę. Najważniejsze jednak jest to, że od wieków znany był w tradycyjnej medycynie ludowej Chin i Japonii. Jego moc porównywano do siły lwa. Wierzono, że owocnik grzyba gromadzi szczególną duchową energię i może przekazywać ją ludziom.
Współczesnym językiem mówiąc, wschodni medycy uważali soplówkę za doskonały immunostymulator. Wierzyli, że opóźnia proces starzenia, sprawia, że myśli stają się klarowne, a pamięć silna.
Ciekawe jest również to, że ten gatunek soplówki jest jadalny. Przygotowuje się z niego wiele potraw, twierdząc, że smak Lwiej Grzywy przypomina mięso krewetki.
Czy w dawnych wierzeniach może kryć się ziarnko prawdy? Współczesne badania laboratoryjne dowiodły, że soplówka jeżowata jest bogata w polisacharydy, takie jak
erinacyny i hericenony.Farmaceuci wiedzą, że te aktywne związki stymulują wzrost i rozwój neuronów oraz poprawiają zdolności twórcze człowieka, wywierając znaczący wpływ nootropowy. Oprócz nich soplówka jest bogata w takie związki biochemiczne, jak:
- białka,
- węglowodany,
- aminokwasy,
- witaminy.
Nawet dziś w niektórych krajach Azji popularne są komercyjne suplementy oparte na ekstraktach z soplówki. Wygląda na to, że mieszkańcy tych krajów wciąż wierzą w mądrość swoich przodków.